STOP EPR
Français  English  Deutsch  Espanol

   Italiano  Dutch
 
Beginpagina > Nederlands

5 manifestaties 17 maart 2007
> Group departure

Nederlands


MANIFESTATIES TEGEN DE EPR EN VOOR DUURZAME ENERGIE OP 17 MAART 2007 IN 5 FRANSE STEDEN (RENNES, TOULOUSE, LYON, STRAATSBURG, LILLE).

Frankrijk is het land met de meeste kerncentrales ter wereld. Omdat onze elektriciteitsmaatschappij EDF een staatsbedrijf is, is kernenergie in de jaren ’70 aan ons opgedrongen, waarmee we, zonder dat ons iets gevraagd is, tot een uitzondering in de wereld zijn gemaakt.

We hebben 58 kerncentrales en een overproductie van elektriciteit. Deze overproductie wordt tegen een zacht prijsje verkocht aan ons omringende landen, wij blijven met het afval zitten.

Niets lijkt de ambities te kunnen stoppen van de machtige lobby die er van droomt om van Frankrijk, Europa en de wereld een nucleair landschap te maken.

In april 1986, toen Tjernobyl in brand stond, werden de Fransen in onwetendheid gehouden, alsof de radioactieve wolk stil hield bij de grens. De lobby is nu van plan om in Flamanville (Normandië) een nieuwe kerncentrale te bouwen, de EPR (European Pressures water Reactor). Omdat we nu al overproduceren hebben we helemaal geen nieuwe centrale nodig, het is alleen maar een etalage om deze kerncentrales over de hele wereld te kunnen verkopen, en een manier om Frankrijk en Europa opnieuw kernenergie op te dringen. Finland heeft een exemplaar van dit type kerncentrale gekocht en heeft grote problemen met de bouw ervan, die nu al twee jaar achterligt op schema.

Op 15 april 2006 hielden we in Cherbourg een manifestatie met 30.000 mensen uit heel Europa. Op dit moment bereiden we manifestaties voor in 5 steden – er is er altijd wel één bij je in de buurt :

 Rennes in Bretagne in het westen.
 Lille in het noorden.
 Straatsburg aan de Duitse grens.
 Lyon in het zuidoosten.
 Toulose in het zuidwesten.

Daarom richten we ons tot jullie: we hebben jullie hulp nodig! We zijn het zat om in deze troep te leven, maar vergeet niet dat onze troep ook jullie troep is. Tjernobyl ligt in de Oekraïne, maar het zijn vooral mensen in Wit-Rusland die ook nu nog overlijden als gevolg van de kernramp… Een kernongeluk in Frankrijk zal ook veel slachtoffers eisen in Groot-Brittannië, in Italië, in Spanje. We weten het niet, het zal van de wind afhangen, het zal van de regen afhangen…

We hebben steeds meer mensen nodig om onze politici duidelijk te maken wat voor Europa we willen. Een Europa waarin we kinderen hopen te zien opgroeien.

Dat is niet veel om te vragen, maar we zijn medeschuldig als we het niet vragen. De nucleaire lobby is druk bezig om een Europees drama voor te bereiden en kijkt alleen naar winsten en beurskoersen. Alsjeblieft, kom ons helpen, kom jezelf helpen op 17 maart, in de stad die voor jou het dichtste bij is.

Kom met je eisen, op je eigen manier, en met je media. Laten we er gezamenlijk (gekleed in geel als gezamenlijk herkenningsteken) een historische dag van maken, een begin van een Europa van de Vrede.

DownloadsSTOP EPR